Om dette arrangement

Lokalitet: 
Brøndby Strand Centrum 60
2660 Brøndby
Danmark
Tid
19:00 til 21:00
Pris
Gratis
Køb billet(ter)

Livestream: Havets kollaps og vejen tilbage

Hør havmiljøforsker, Stiig Markager, fortælle om havets tilstand i 2025, de sidste 100 års udvikling, og hvordan den grønne trepartsaftale lægger op til, at vi ruller udviklingen tilbage og giver naturen mere plads.

Havet omkring Danmark lider. Rødspætter og skrubber er væk, ålen er ved at uddø og stenbiderrogns varsling af forårets komme er en fjern erindring. Stenbideren er sammen med torsken så nedfisket at alt fiskeri nu er forbudt. Samtidig er vandet i fjordene blevet så uklart at tidligere tiders ålegræsenge er forsvundet og erstattet af en mudderbund. Reelt er økosystemet i vores fjorde brudt sammen.

Årsagen til dette sammenbrud er at vi altid har brugt havet som losseplads. Det gik godt så længe mennesker spillede en mindre rolle i landskabet, men de sidste 150 år har vi overtaget kontrollen med alle naturens processer. Siden ca. år 1900 har vi tilført havet så mange næringsstoffer – fosfor og kvælstof – at havets økosystem er bukket under.

Vi er det mest opdyrkede land i verden – i høj grad for at kunne brødføde vores mange millioner husdyr. Skove, søer og moser er væk, markerne er drænet og vandløbene er lavet om til kanaler, hvis de ikke er lagt i rør.

I 2024 blev der indgået en historisk aftale – den grønne trepartsaftale – som for første gang i 6.000 år lægger op til, at vi som danskere stopper med at udvide landbrugsarealet, ruller udviklingen tilbage og giver naturen mere plads.

Det giver håb og er i vores historie et vendepunkt, som trækker tråde tilbage til skabelsen af Grundloven og til den folkeoplysning der blev grundlagt i 1800-tallet af bl.a. N.F.S. Grundtvig og Steen Steensen Blicher.

Ved havmiljøforsker Stiig Markager. 

Det livestreamede foredrag er en del af foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab, hvor du kan komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Alle foredrag livestreames fra Aarhus Universitet.

Kontakt

Brøndby Kommune